Da li tvoj blog ima glas?

 

Tvoj blog nisi ti. On nije tvoja ličnost. On nije tvoj mozak, telo, niti tvoje životno iskustvo. On ne misli sam za sebe. I nema dušu.

Ali mu treba glas.

Bez obzira kako nasloviš svoj blog, on je odvojen od tebe. Ali, bez sumnje, on te ipak predstavlja, sve one komplikovane strane tvoje individue.

Čak iako je tvoj blog o tebi, on nije ti. Ne može ni da bude. Tvoj blog je samostalni entitet, koji je razdvojen od tebe, i tako treba da ga tretiraš. Malo šizofreno, zar ne? Kao podvojena ličnost. Zato mu daj glas. I neka bude jedinstven!

[section title=””]seminars

SEMINARI I RADIONICE

Voliš seminare i raidonice pisanja uživo? Prijavi se za jednodnevne seminare  /radionice na posebno odabrane teme iz Kreativnog pisanja, Copywritinga i pisanja za blog.

[button color=”primary” size=”small” url=”https://www.kreativnopisanje.org/seminari/” target=”self”]POGLEDAJ SEMINARE[/button]

[/section]

 

Glas tvog bloga je eksluzivan

Ako bloguješ već neko vreme, verovatno si primetio (najzad), da neke teme o kojima pišeš privlače više pažnje od drugih.

Možda si čak i skontao da su ljudi počeli da povezuju tvoj blog sa određenim idejama i temama. Može biti da si lik koji se prazni na svom blogu putem bujice sarkazma i besa, da bi uskoro ukapirao da tvoja popularnost i uticaj u blogerskoj zajednici samo raste. Pišeš kao besna glista, i svi to vole, publike je sve više. A ispalo je sasvim slučajno, ko bi rekao!?

To su sve primeri tvog blogerskog glasa.

Taj glas, koji se odnosi i povezuje sa tvojim blogom, je osećaj ili stil tvog pisanja, koji čini da publika personalizuje ono što čita. Tvoji čitaoci onda počnu da konstruišu ličnost zasnovanu na glasu tvog bloga. Kada se to dogodi, tvoj blog prestane da bude svaštara za sve i svakog, i postane nešto veoma značajno za određenu grupu ljudi.

I to je to. U tome je sva suština.

Kako da napraviš glas tvog bloga?

Kao neko ko piše na blogu, pogledaj malo unazad svoje najpopularnije postove i zapitaj se “u kakvom sam raspoloženju bio dok sam pisao ove tekstove? Koje emocije sam prikazao?”

Razmotri malo rečnik koji si koristio, čak i ineterpukciju i način formatiranja pasusa. To su sve suštinski elementi tvog jedinstvenog glasa na blogu. Štos je u tome da ponoviš ono što si uspešno radio (i opet, i opet).

Ako još nisi podigao svoj blog, ili si na samom početku, zapitaj samog sebe kako želiš da tvoj blog zvuči.

Glas tvog bloga mora biti u prirodnoj vezi sa tvojim ciljevima. Na primer:

  • Ako se baviš prodajom nekretnina, tvoj glas bi trebao da bude ličan, orijentisan na kupce, profesionalan.
  • Ako ti blog baziran na pregledu i recenzijama novih softvera, bilo bi dobro da se metodičan, mudar, praktičan i duhovit.
  • Ako pišeš lični blog o životu, samo razvoju, duhovnosti, moraš biti iskren, strastven, ranjiv.

Šta dalje?

Jednom kada uspešno kreiraš glas svog bloga, neizbežna posledica toga će biti da će dobr deo publike biti ubuduće isključen kao redovni pratioci i publika tvog pisanja. To je prosto prirodno, jer ne može se pisati sve i za svakoga.

Dobra strana je to što ćeš oformiti lojalnu publiku koja će te sa zadovoljstvom pratiti i čitati. I sa kojom ćeš razviti istinske odnose davanja u primanja. A to je i najveće zadovoljstvo svakog kreativnog stvaranja.

Glas tvog pisanja na blogu će ojačati tebe kao blogera i “robnu marku”, i dati tako dragocen fokus tvom pisanju. Što je još bolje, ostvarćeš dugotrajniji utisak na tvoje čitaoce, što je na duge staze ključni uslov a razvoj tvog bloga i tvog pisanja.

Da li tvoj blog ima glas? Kako zvuči?

Ako ti se sviđa, podeli...