fbpx

Buntovna s razlogom

 

Ovo je jedno od onih podneva u kojima ne mogu raspoznati koja je od dvije šalice kave na mom radnom stolu skuhana jutros, a koja prije pola sata, pa pijem pomalo iz obje. Puna pepeljara me ne ometa kao inače i nemam volje ustati da bih je ispraznila. Melankolija se uvukla u moje prste i tipkovnica danas izgleda poput bodljikave žice, a u mojoj glavi riječ „Nepravda“ nadglašava Nicka koji glasno pjeva pjesmu „Death is Not the End“ iz zvučnika mog laptopa. Zašto mi je danas energija i volja za pisanjem ispod svake razine, iako imam cijeli roman u glavi, a ne samo poglavlje koje sam naumila napisati, odgovor slijedi u nastavku teksta.

Doista me nije briga za propast naše velike nakladničke kuće u Hrvatskoj. Trebalo bi?! Ipak mislim da ne.

Nakladničke kuće podržavaju samo afirmirane autore i guraju u prvi plan njihova djela koja su (ne sumnjam u to da se razumijemo) kvalitetna i koja se često nađu na popisu lektira.

Jedno veliko „ali“ je zbog činjenice da zbog tih djela i konstantnog prevođenja stranih bestselera, naši mladi autori nemaju priliku doći do čitateljske publike. Zašto je to tako, pitanje s jednostavnim odgovorom. Zato što čitatelji smatraju da naši autori ne mogu ponuditi knjige nikakvog drugačijeg sadržaja, osim za lektire i stručnu literaturu, stoga zaziru od domaćih autora.

Fantasy, psiho trileri, horori su vrlo popularna literatura, da se ne lažemo, ali naši čitatelji misle da do njih mogu samo ako čitaju strane naslove.

Krajnje je vrijeme da se izdavači probude i podrže naše autore, koji su u istom rangu kao i strani, ako ne i bolji (ima takvih slučajeva, osobno sam se uvjerila) i spriječe svoju propast, jednako kao i interes naše čitateljske publike za našim autorima.

Također moram reći (streljajte me slobodno), „Vi“ afimirani pisci (čast iznimkama ) koji se rugate u člancima, po raznoraznim dnevnim novinama (koje su odavno ništa osim žute štampe) pružite podršku i pomoć mlađim kolegama, jer na njima svijet ostaje.Porazili ste sami sebe, kad u tim člancima pišete da su se pojavili entuzijasti koji misle da je vrijedno objaviti njihovu knjigu. S takvim izjavama šaljete poruku (nesvjesno) samo da vas je strah da „entuzijasti“ budu ono što su strani bestseleri trenutno čitateljskoj publici.

Nadam se da se nitko neće naći uvrijeđen jer mi to nije bila namjera, a ako se ipak nađete uvrijeđeni, zapitajte se samo u kojem dijelu teksta ste se pronašli.

seminars

SEMINARI I RADIONICE

Voliš seminare i radionice pisanja uživo? Prijavi se za jednodnevne seminare na posebno odabrane teme iz kreativnog pisanja!

POGLEDAJ SEMINARE
Ako ti se sviđa, podeli...