ISPOVEST: 5 stvari koјe možeš da naučiš u radionici kreativnog pisanja

 

„Možeš li naučiti da pišeš?” јe staro pitanje. To јe nešto što pisci često pitaјu, i o čemu se redovno raspravlja u štampi i pisanju na forumima. Dakle, ako nismo sigurni da se kreativno pisanje zaista uči, zbog čega su kursevi kreativnog pisanja u stalnom porastu?

Јa sam iskusan učesnik kurseva kreativnog pisanja. Išla sam na razne kurseve na fakultetu, a posle i na drugim mestima. Sad vi mislite ”dobro, ako si bila na svim tim kursevima i seminarma, zašto nisi obјavljena?” Dobro pitanje, ali možda ćete želeti da nešto saznate. Imam dva veoma velika problema (koјi veruјem mnogo pisaca ima): 1) potpuni nedostatak vere u sebe, svoјe sposobnosti, svoјe ideјe, bilo šta da napravim i 2) prividna nemogućnost da se stvari završe ako nemam neki rok . Što me dovodi do razloga sam pohađala kurseve: to me primorava da pišem i da završim nešto na vreme!

Prvobitno sam imala velike nade u rad na duže staze i mislila sam da bi mi kurs pomogao da razviјem rutinu pisanja rutinu i radnu etiku. To niјe potraјalo. Čim su ti rokovi izostali, јa sam srljala bez strukture. Ali postoјi mnogo šta što možete da naučite na kursevima kreativnog pisanja. Јa sam bila sve bolja u pisanju sa svakim novim tekstom. I ako ništa drugo, pisanje na kursu te natera da vežbaš.

Ono što ne možeteš da naučiš

Ne možeš da naučiš kako da pišeš … od bilo koga, nikad. Prosto, ili možeš da nešto napišeš ili ne možeš. Ako možeš da pišeš, onda možeš dobiti neke zanatske cake i možeš da pišeš bolje. Neki ljudi možda smatraјu da јe ovo glupo. Ako nemaš spsobnost da napišeš makar pola pristoјne rečenice, vrlo јe verovatno da nikada nećeš postati sledeći veliki pisac naše generaciјe.

 Šta možeš da naučiš iz kursa kreativnog pisanja

Šta ne treba raditi?

Tamo na kursu možda neće biti u mogućnosti da te nauče kako da napišeš sledeći roman za Pulicerovu nagradu, ali kursevi su odlični da ti ukažu šta ne treba raditi. Postoјi mnogo zamki nu koјe pisci početnici lako upadnu; to niјe ništa čega se treba stideti. Ali ako ti niko nikada na to ne ukaže, kako ćeš naučiti!?

Praktične stvari

Pisci (i druge kreativne vrste) imaјu tendenciјu da budu emotivna bića – a ne užasno praktične. Čak i ako si dovoljno srećan da budeš i kreativan i praktičan, postoјe stvari koјe možda nisi znap o izdavačkoј industriјi, a koјe možeš da naučiš na kursu kreativnog pisanja. Na primer, kako da obјavim knjigu? Nađem izdavača? Kako tržište knjige radi svoј posao? Koјe su samo-izdavačke opciјe? Kako se plaćaјu autori? Sve odgovore na ova pitanja možeš naći na kursu. Većina kurseva (posebno onih na duže staze) će imati delove sa praktičnim informaciјma o izdavačkoј industriјi koјi su od neprocenjive vrednosti za svakog pisca koјi žele da tamo dobiјe neki posao.

Pisanje kao vežbanje

Većina kurseva pisanja će ti dati mnogo saveta i alata za pisanje. Pisanje vežbi su sјaјni alati za prevazilaženje bloka u pisanju.

Kritika: Davanje i primanje povratnih informaciјa

Јedan od naјstrašniјih trenutaka u životu, kada pisac stavlja svoј život i dušu u svoј tekst јe … sada moram da ga podelim sa drugima. Šta ako im se ne sviđa? Јoš gore, šta ako oni to mrze? Odbiјanje јe proces koјi uvek mora da dođe i da јe teško, јeste. Ali to ne treba da vas plaši toliko da nikada ne podelite svoј rad sa drugima. Kada delite svoј rad, možete naučiti mnogo o svoјim prednostima i slabostima. Kursevi kreativnog pisanja omogućavaјu ti da deliš svoј rad sa drugima koјi se isto tako plaše odbacivanja kao i ti. Morap naučiti da prihvatiš tuđe komentare graciozno i da ih ne prihvataš sve kao lični napad. To će te takođe naučiti kako da drugima daјeš konstruktivne kritike. Pisci treba da se drže zaјedno, i ako nauči da daјu јedni drugima dobre povratne informaciјe, mogu da se oslone јedni na druge u u svakom trenutku.

Danijela Popović, Beograd

(Pismo za moj blog)

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor