5 saveta kako da pišeš za Web

 

Pisanje za web je sjajno tržište za mnoge slobodne pisce – frilensere. Ogromno je i raste svaki dan. Postoji mnogo web sadržaja (reklame, blogovi, poslovni web sajtovi, prodaja online..), za koje možeš da pišeš i zaradiš kao pisac.

Ali, pisanje za online web sadržaje ima i neke zanatske začkoljice koje moraš dobro da savladaš da bi bio dobar pisac za web. Evo pet saveta kako da tvoji tekstovi budu privlačni i atraktivni za čitaoce.

[Tweet “Najbleđe mastilo na papiru je pouzdanije od najboljeg pamćenja.”]

Opisni naslovi

Naslov tvog članak mora da kaže čitaocu o čemu se tu radi. Neki pisci vole humor, dok neki vole da odmah kažu svoju temu direktno, glasno i jasno. I to je u redu sve dok čitalac zna šta da očekuje. A oni vole da znaju šta tu ima za njih. Dobar naslov će im to i reći. To je i razlog zašto naslovi koji u sebi sadrže broj rade savršeno kako treba. Kao naslov ovog članka.

Direktno obraćanje

Jedna od stvari kod pisanja za web, a koja je vrlo zgodna, i koju ja volim, jeste da možeš da se obratiš čitaocima direktno. To je kao da ćaskaš sa nekim u istoj sobi. Kada pišeš sadržaj za web, tvoj glas pisca je kao tvoj govor, i to dozvoljava da se tvoja ličnost iskaže na najbolji mogući način.

Razumljiv jezik

Kada pišeš sadržaje za web, uglavnom pišeš za međunarodnu publiku, odnosno publiku koja je vrlo šarena po obarazovanju, statusu, i sl. Naročito kada pišeš na, recimo stranom jeziku, kao što je engleski. Zato je vrlo važno da se uzdržiš od visokoparnog stila, puno nerazumljivih reči, žargona, arhaizama ili kovanica. Piši jednostavno da te svi razumeju. I često dodaj primere kako bi to razumevanje bilo još bolje.

Podeli pa vladaj

Za web sadržaj i čitanje tekstova je vrlo važno da budu praktični i laki za čitanje. Da bi se to postiglo tekstovi moraju biti “lako svarljivi”. To znači da tekst podeliš na manje delove, na više pasusa, obično jedna ideja-jedan pasus. Povrh toga, dobro je i da tekst bude zgodan za brzo “skeniranje očima”, što je praksa koju čitaoci često praktikuju. Zato tekst mora biti opremljen i podnaslovima koji vode čitaoca od početka do kraja i lakšavaju rauzmevanje.

Rezimiraj

Ako je nešto vredno da se kaže, onda kaži to još jednom. Takođe, liste označene kružićem su još jedan dobar načina da čitaoci rauzmeju tvoj tekst. Ovde imaš rekapitulaciju glavnih teza ovog članka. Dakle:

  • odaberi dobar, opisni naslov
  • pričaj sa svojim čitoacima kao da ste u istoj sobi
  • koristi jasan jezik
  • piši tako da ti je tekst zgodan za skeniranje očima, jedna ideja jedan pasus
  • često rekapituluraj ideje

Sve ovo i još dosta zanimljivih i korisnih tehnika učimo u online radionici pisanja za internet. Živeti od pisanja jeste fantastična, ali ni malo laka stvar. Zato je sopstveno usavršavanje imperativ i glavni smisao ulaganja svakog pisca.

Jer, kad si slobodan pisac, onda si prepušten sam sebi, isključivo svojim veštinama i znanju.

A to je vrhunac kreativnog života svakog bića, zar ne?

 

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...