fbpx

Kako napisati sinopsis za ljubavni roman?

 

Pisci mrze da prave sinopsise za svoje romane. Većina. Naročito kada je u pitanju sinopsis za potencijalnog izdavača knjige. Nervoza oko ovog pitanja čak može da dovede do potpune blokade mozga. I onda većina odustane na samom početku. Što je loše za sudbinu tvoje buduće knjige. Jer, ako nisi u samizdat fazonu, kako misliš da tvoj budući izdavač stekne neko mišljenje o tvom pisanju? I da štampaš i prodaš knjigu?

U opštoj panici iskrsavaju brojna pitanja: šta da napišem u sinopsisu da privučem pažnju izdavača, novinara, potencijalne publike? Koliko detalja da o mojoj priči da ubacim? Da li da pišem samo o osnovnom zapletu ili da dam detalje o likovima, postavci i atmosferi priče?

Šta je to sinopsis za knjigu, odnosno roman?

Sinopsis je kratak prikaz tvog pisanja, naročito kada je roman ili neka duža forma u pitanju (zbirka pripovedaka, eseja, poezije i slično). I da bude odmah jasno: sinopsis se razlikuje od reklamnog teksta koji se piše za korice knjige, obično u jednom pasusu. A sinopsis je duži opis tvoje priče, maksimalno na jednoj A4 strani.

Kako da ga napišeš?

Za tvoj prvi ljubavni roman, ali i svaki drugi koji si nameračio da napišeš, evo nekoliko nadam se korisnih saveta i zanatskih trikova kako da tvoj sinopsis bude efikasan, ubedljiv i osvoji izdavača, medije i publiku na prvi pogled.

  • Kako da formatiraš sinopsis? Napiši sinopsis u istom formatu kao i rukopis romana. Dupli prored, font Times ili Arial 12pt. Tekst poravnaj po levoj strani, a ne obostrano. Margine standardne kao u programu Word – 3cm sa obe strane. Ako sinopsis ima više strana (ne možeš ipak da odoliš na dužinu), u gornjem desnom uglu zaglavlja obavezno broj strana, tvoje ime i naslov sinopsisa.
  • Kako početi sinopsis? Počni tako što ćeš da opišeš priču u dvadesetak reči i manje. Ovo služi da uhvatiš pažnju urednika i osoba koje čitaju tvoj tekst generalno. Ako uspeš sa ovom “udicom”, ostvario si već veliku prednost u odnosu na one koji samo pošalju rukopis izdavaču i – ništa. Trudi se da ne budeš dosadan, već zabavan i intrigantan u opisu radnje i likova.
  • Šta još treba da je u sinopsisu? Obavezno napiši kompletan rezime priče, i to u SADAŠNJEM vremenu. Fokusiraj se na glavne delove priče, preokret i razešenje. Izostavi sporedne karaktere, sekundarne zaplete i manje događaje. Nemoj previše da detaljišeš.
  • Na šta treba da se skoncentrišeš? U sinopsis obavezno uključi postavku (mesto dešavanja), glavne likove i, najvažnije, SUKOB. Jasno definiši sukob između glavnih likova. I, prikaži razrešenje/rasplet.
  • Da li treba da prikažem kako se priča završava? Naravno. OBAVEZNO. Jasno je da svaki pisac želi da svoju publiku drži u nezivesnosti do samog kraja, ali sinopsis prosto nije mesto za to.
  • Mehanika teksta. Lektura i korektura se podrazumeva. Valjda će se potruditi da vam sinopsis bude pismen, bez gramatičkih i slovnih grešaka. To je vaš prvi susret sa izdavačem i publikom! Testirajte sinopsis sa priajateljima i kolegama. Da li će njima biti interesantno da pročitaju roman, nakon što su pročitali sinopsis? Ako ne, pitajte šta im je tu interesantno.

Izdavači, lovci na talente, sponzori i ljudi iz medija se obično ne slažu koliko sinopsisi treba da bude dugačak. Rekoh ns početku da mislim da ne bi trebalo da bude duži od jedne A4 stranice. Neki kažu od 3-5. Ipak mislim da što je kraći to je bolje. Danas niko nema vremena da čita ništa duže od spiska za pijac.

U radionici pisanja u prozi, u lekciji o pisanju romana, detaljno učimo kako se piše ljubavni roman, komercijalni roman sa ljubavnom temom, na način kako se pišu svetski bestseleri u ovom žanru.

U svakom slučaju neka uvodni pasusi budu zanimljivi, da zgrabe pažnju i ostave utisak na one od kojih vaš roman zavisi.

I to je najbolji savet. Za ostatak…SREĆNO!

Ako ti se sviđa, podeli...

Komentari

Scroll Up