fbpx

Šta sve pisac može da nauči iz bajke?

Svako od nas ima svoju omiljenu bajku. Ko može da odoli priči o heroju koji pobeđuje, opakom zločincu koji se skuva u sopstvenom sosu zla, i tome što se na kraju sve dobro svrši?

Ali. Bajke su mnogo više od prostih priča sa dobroćudnim završecima. I nije čudno što se bajke i sve priče za čitanje deci (i odrasloj deci) pred spavanje, u svim civilizacijama i kulturama, smatraju književnim klasicima bez premca.

Zašto? Zato, jer ovi heroji nisu polusvet sa ulice, koji dominira u današnjim medijima, već su to ljudi, životinje, neobična bića iz mitologije, i slično. I svi oni imaju ono što je ključno i univerzalno za život svakog homo sapiensa: uzvišen duh, magičan intelekt i visoke moralne i etičke kriterijume, koji ljudskom biću daju smisao života i razdvajaju ga od sveta mediokriteta u kome često obitava.

4 ključne bajkovite stvari za pisca

Dobro. I šta sad, da ne širimo priču, može jedan pisac, naročito pisac početnik, da nauči iz bajki?

Kvalitet glavnog junaka

Tvoj glavni junak uvek treba da privuče brigu i razumevenje čitalaca. Uzmi u obzir protagoniste bajki kao što su Pepeljuga, Snežana, cvrčak, mrav i druge. Oni po svojoj karakternoj strukturi, moralu, etici, duhu i inteligenciji, predstavljaju univerzalni obrazac ljudskosti. I ne zaslužuju da budu izdani, mučeni, ostavljeni u šumi, pojedeni, ubijeni, poniženi i sve slično tome. I kako sad da se ne sažališ i empatišeš sa njima? Znači, ugrabi simpatije tvojih čitača za svoj glavni lik, napravi od njega malog ili velikog heroja, ali uvek ČOVEKA, i tvoja priča će uvek imati pravu dimenziju!

Mnogi junaci bajki su snalažljivi, vispreni, i uvek nađu neki pametan način da nadmudre svoje protivnike. Za razliku od jednoćelijskih organizama u ljudskom obliku, koji preživljavaju putem nasilja, pljačke, otimačine i uništavanja tuđih života. Čitači vole da se identifikuju sa običnim likovima, koji pronalaze izuzetne načine da se izbore sa životnim teškoćama. U tome je glavna tajna!

Opaki zločinac

Vrlo je važno da daš svojim čitačima opake antagoniste koje će obožavati da mrze! Zle kraljice mogu da te insipirišu da pišeš o autoritarnim karakterima koji zloupotrebljavaju svoju moć kako bi upravljali ovim svetom. I to u obliku savremenih psihopata na svim nivoima društva (Vidi seriju “Kuća od karata”, ili je dovoljno da odeš na posao u neku kompaniju, ili upališ televizor i vidiš te likove u dnevniku ili nekom rijalitiju).

Štos je u tome da će svaki normalan čovek odmah da omrzne groznu vešticu koja trpa nemoćnu decu u razne nevolje. Uvek možeš da napišeš svoju verziju velikog, zlog vuka (to su oni koji vole da biju žene i sve koji se ne slažu sa njima po nekom osnovu, na primer).

Stavi svog junaka u takve pogibeljne situacije, koje i ti možeš da doživiš kad se nađeš oči u oči sa takvim tipovima. Neuništivi zločinac i neizdržljiva napetost koju on stvara, učiniće da tvoja publika uzbuđeno lista stranice tvoje priče!

seminars

SEMINARI I RADIONICE

Voliš seminare i raidonice pisanja uživo? Prijavi se za jednodnevne seminare  /radionice na posebno odabrane teme iz Kreativnog pisanja, Copywritinga i pisanja za blog.

POGLEDAJ SEMINARE

 

Fantastična postavka

Umesto da se radnja priče odvija u nekom sivom stambenom bloku (osim baš kad mora, ali i onda može da ima detalje scenografije iz Sunđer Boba), razmotri da tvoju priču smestiš negde u dvorac iz srednjeg veka, fantastično pusto ostrvo, ili zemlju Nedođiju. Tvoja heroina iz kruga dvojke bi mogla da doživi kakvu neobičnu avanturu u nekoj zabranjenoj šumi.

Smeštanje radnje u neku jedinstvenu i neobičnu sredinu, može priči dati sasvim novu i svežu atmosferu, koja može obradovati publiku.

Neočekivani zaokret u zapletu

Ružno pače postane Beli labud. Princeza celu noć prenoći na zrnu graška i ne trepne okom. I tako redom. Ako se potrudiš da tvoj zaplet ime neki neočekivan preokret i rasplet, uhvatićeš svog čitaoca pravo za srce. I to je dobar način da tvoja priča ne može lako da se zaboravi. Postaraj se da tvoj junak, lažno optužen za koješta, na primer, na kraju blista od nevinosti, iako su ga već svi unapred osudili.

Pravda uvek pobeđuje. Seti se. Jer…tako mora. Ili ništa više nema smisla.

[Tweet „Pravda uvek pobeđuje. Seti se. Jer…tako mora. Ili ništa više nema smisla.“]

Jednom davno, preko sedam mora, i sedam brda, bio jednom jedan pisac koji je smišljao kako da napiše priču koja će osvojiti srca njegovih čitalaca. A onda se pojavila mudra dobra vila i savetovala pisca da u svoje priče obavezno uključi ova četiri elementa. Napisao je dobre priče, u kojima su svi uživali, i postigao je veliki uspeh. I svi su živeli srećno i zadovoljno!

Bajke su lekovite. Uvek. Zar ne?

 

Usavrši svoje pisanje.

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywriting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Pridruži nam se na sajtu kreativnog pisanja i uživaj zajedno sa nama!

SAZNAJ VIŠE

 

Ako ti se sviđa, podeli...
Scroll Up