Mentalna priprema pred pisanje romana

Pisanje romana je dug proces koji zahtjeva posjedovanje određenih mentalnih karakteristika. Nekoliko njih, koje su meni pomogle i koje mi još uvijek pomažu, ću navesti u ovom tekstu, a vi se pobrinite da budete objektivni prema sebi i vidite da li trebate raditi na njima.

SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje će vam uveliko pomoći u svemu pa tako i u pisanju, ali ako ga nemate, onda ćete se naći u problemu. Interesnanta stvar sa samopouzdanjem je ta što se ono najbolje razvija upravo radom. Ako želite pisati roman i biti dobri u tome, počnite pisati. Tu možete iskoristiti jednu korisnu vježbu. Roman i kratka priča su dosta slični i iskustvo u jednom će vam pomoći i u pisanju drugog. Tako možete početi pisati kratku priču i uvjeriti sebe da ste u stanju vašu ideju iznijeti na papir. Tada će pristup pisanju romana biti opušteniji i kvalitetniji.

ODLUČNOST

Vrlo je važno da ste odlučni u onome što želite. Pred pisanje romana morate donijeti neke odluke, a najvažnija za početnike je ona da će početi pisati roman i da će ga završiti. Nije važno kakav on bude, važno je da bude završen jer vam to daje novu moć i novo iskustvo. Čak i ako niste početnik, čvrsto znati da morate završiti roman će iskorijeniti pojavu misli koje vam savjetuju da odustanete. Ako niste odlučni i nemate samopouzdanje, poziv na odustajanje će biti previše jak za vas da mu se oduprete.

DISCIPLINA

Važno je da ste odlučni, to da, ali da biste napisali roman potrebna vam je i disciplina koja će vas držati na pravom put sve dok ne ostvarite ono što ste zacrtali. Disciplina je karakteristika koja se provlači kroz čitavu našu ličnost i jednaka je u svemu čemu se posvetimo. Ako nismo disciplinovani u održavanju sobe, sportu, odnosu s ljudima nećemo biti ni u pisanju. To ima i svoje prednosti jer je možete svakodnevno vježbati na stvarima koje nemaju veze s pisanjem. Jedna od poznatih vježbi je da svako jutro kad ustanete popijete čašu vode. Možete vježbati na bilo čemu i bilo kad. Samo postavite sebi zadatak koji treba obavljati svakodnevno i vidjećete na kojem je nivou vaša disciplina.

MOTIV

Posljednja stvar na spisku, ali ništa manje važna od ostalih, je motiv. Zbog čega pišete? To je pitanje koje sebi stalno morate postavljati i na koje morate odgovarati. Ako je vaš razlog slab i ne motiviše vas da svakodnevno radite, sasvim je logično da nećete imati toliko energije u vašem pristupu pisanju. Ako vas razlog uzbuđuje, čini sretnim, ponosnim i ispunjenim pisanje neće biti nikakav teret, nego proces koji sa sobom nosi prepreke koje treba savladati.

Vrlo je važno ono što se dašava u našem umu. Pisanje romana je jedan komplekasn proces i zbog toga je mentalna priprema neophodna. Nije važno koliko ste vješti, ako niste u stanju preuzeti kontrolu nad vašim mislima i akcijama.

Nemanja Pavlović

Zovem se Nemanja Pavlović. Živim u Brezi u Bosni i Hercegovinu. Bavim se pisanjem romana i kratkih priča iz žanra kriminalistike, epske i mračne fantastike. Trenutno radim i na inspirativnim, motivacionim i poučnim tekstovima koji će vam pomoći da steknete neiscrpnu kreativnost. Moj blog https://nemanjapavlovicart.wordpress.com/

Latest posts by Nemanja Pavlović (see all)

Ako ti se sviđa, podeli...
Scroll Up