Mali saveti: Zašto je potrebno pisati onako kako govorimo i kako poraziti blokadu u pisanju (kada se javi)

 

Nejasan osećaj.

Nešto nije bilo kako treba. Možda uvod nije tako dobar kao što pretpostavih na početku. Bilo kako bilo, borim se da napišem nešto. Napisano je pet pasusa sa 400 reči u proseku, a za svaki od njih bilo je teško izraziti se pisano. Taj tekst, to nisam ja. Ne volim ga. U stvari, mrzim ga. Ako ga ja mrzim, kakva će tek onda biti reakcija čitaoca ?!

Zanimljiv problem. Sa interesovanjem gledam u promašene tekstove, posmatram šta je to krenulo naopako. I shvatam. Nije u pitanju samo jedan problem.

Prvi problem u pisanju

Kada temu generalizujete frazama poput: “postoje izuzeci u svemu“ ili “ne može to funkcionisati u praksi“. Izbacite ovakve fraze iz svog uma i napišite jednostavno svoje mišljenje, a zatim ga delite sa ljudima, širom sveta. Jedna stvar je sigurna, niko ne želi da čita dosadne činjenice i informacije.

Preporuka: Začinite malo pisanje sa svojim mišljenjem !

Drugi problem u pisanju

Drugi problem je pokušavati pisati “u tonu autora“. Savet je pisati kao što pričamo u svakodnevnoj konverzaciji. U početku možda svako bude i skeptičan prema ovome, ali kada se primeni, usloviće čuda u napisanim stvarima.

To konkretno znači da ne treba da se trudite pisati kao autor neke poznate knjige ili članka sa Wikipedije. To ne funkcioniše uopšte i zvučaće lažno. Ako želite da pišete neki naučni članak ovaj stil biće prikladan, u suprotnom… ?!

Treći problem u pisanju

Treći problem je previše istraživanja vezanih za temu pisanja. Istraživanja su super i mogu zaista poboljšati pisanje, ali previše dobrih stvari obično je loša stvar, zar ne ?! Ponekad je najbolje biti originalan, biti sam izvor informacija čak i u slučaju kada je sopstveno mišljenje totalno pogrešno. To je samo mišljenje, a ono se može promeniti.

Rešenje svih problema

Potrebno je samo imati jasan um za posmatranje ideja i čvrstu odlučnost u izobilju. Ako posedujete previše jasnoće i odlučnosti, onda nema razloga za brigu. Jednostavno pišite kao što govorite. Samo svoje mišljenje izrazite u pisanoj formi. Proširite svoj obrazac za pisanje i radite to umereno, To je sve.

Možda će se javljati različiti problemi. Ali to je sve moguće rešiti tokom pisanja. Sve.

Neki pisci kažu da se mora pisati svaki dan. To je super stvar, ali pisanje je mentalni posao a ne možemo očekivati da se nove i sveže ideje svaki dan jave u glavi. Pišite onoliko koliko možete, ali podesite svoj raspored u skladu sa sopstvenim potrebama.

Sasvim je u redu primeniti savet, određeni metod ili proces u pisanju. Međutim, posle nekog vremena, kada se vaše pisanje ustali, vreme je da izađete izvan svojih granica i krenete u lov na sve ono što je novo. Gde se to novo može naći ? Bilo gde.

Kreativno pisanje je komplikovana umetnost., ali njene veštine je lako razumeti, jednostavno naučiti i lako ovladati njima.

 

naslova-mali-savetiBesplatna E-Knjiga „Kratki saveti za kratke priče“!

E-Knjiga je mali praktični priručnik za pisanje kratkih priča i predstavlja zbirku odabranih iskustava iz online radionica kreativnog pisanja i koristan vodič kroz neke od najvažnijih tehnika pisanja.

Preuzmi svoj primerak i pridruži se maloj zajednici od preko 1,200 ljudi koja prati Kreativno pisanje!

PREUZMI KNJIGU OVDE

 

Ivana Živanić

Urednik na blogu Kreativnog pisanja. Voli da piše eseje i razmenjuje kreativne ideje sa ljudima koji slično misle i vole da pišu. Email: ivana@kreativnopisanje.org

Latest posts by Ivana Živanić (see all)

www.scriptsell.netwww.freepiratemovie.comBest Premium Wordpress Theme/Best Premium Wordpress Theme/
Scroll Up