Kako da zaradiš pisanjem na društvenim mrežama?

 

Mnogi pisci, kako amateri tako i profesionalci, koriste društvene mreže – Linkedin,Twiter, Fejs, i slične – kako bi pronašli klijente, zaradili novac, ili ostali u kontaktu sa drugim kolegama po peru. Međutim, mislim da se poslednjih godina javlja jedan novi trend i sjajna prilika za sve koji pišu da pronađu svoje mesto i iskoriste priliku da lepo žive od pisanja.

Pisanjem za firme i institucije koje se pojavljuju na društvenim mrežama!

Zašto? Kako?

Najosnovniji poslovi na društvenim mrežama uključuju pisanje tekstova/sadržaja za web stranice (Content Writing, Blog, Copywriting), il osmišljvanje različitih web strategija za firme, kako se unapredilo njihovo prisustvo na društvenim mrežama.

Mnoge kompanije i institucije znaju da bi trebalo da budu na društvenim mrežama (marketing i promocija), ali ne znaju kako da to urade i zato se okreću stručnjacima za ovu oblast. Ovo je zlatni rudnik za sve pisce, s obzirom da je content i copy pisanje na Mreži tek u povoju.

Ako si već bio sam sebi društvena mreža, i pisao po zidovima, forumima, tuđim sajtovima ili protalima, ili već imaš svoj blog, trebalo bi da shvatiš da već imaš određeno iskustvo koje je raznim firmama potrebno. Uloži samo još malo u zanat pisanja za web i marketing, i posaćeš stručnjak za ove poslove, a to firme sve više traže.

Čak i u ovoj našoj Nedođiji su u poslednje vreme nikle agencije (malo primitivno, doduše), koje nude usluge pisanja sadržaja firmama na Mreži. Čak su i neki moji studenti bili neko vreme angažovani za dve domaće firme koje se ovim bave (imali praksu što se posle pretovrilo u posao).

S obirom da je pisanje za društvene mreže i web stranice sasvim novo polje, prostora za proboj i zaradu ima na pretek. Ne samo u svetu, već čak i u ovoj našoj prokletoj avliji. Još ako dobro znaš i neki strani jezik, onda si na konju.

Iskoristi to dok nije kasno i ne počne gužva u šesnaestercu!

Koje poslove možeš da radiš kao pisac i zaradiš novac:

Bloger. Iaš svoj blog, pšeš na određenu temu i plaćaju te firme da ih reklamiraš ili uđeš u neki od programa za affiliate marketing.

Content Writer. Pisac sadržaja za web. Praviš tekstove za fun page ili komapnijske web stranice na netu. Može i prodajne tekstove za prozivode ili usluge klijenta.

Copywriter. Pišeš reklamne tekstove za firme nanjihovim sajtovim ali na društvenim mrežama. Prodaješ u njihovo ime, širiš brand awerness, povćeavaš im saobraćaj na sajtovima…

Šta ti treba za ovo?

Ovo su tri glavne vrste posla za sve koji imaju talenta da pišu i ne gadi im se pisanje za novac. Za one koji imaju isključivo autorsko-književne ambicije, ostaje da greju guzicu za kompjuterom i smišljaju neki bestseler sa kojim će da zarade veliku lovu. Ili da love neku prestižnu nagradu i tako pomisle da su konačno postali veliki pisci.Ccc.

No, i za  jedne i za druge važi da bez alata nema zanata. Ispeci pa reci. Znači uloži ogroman rad, nauči zanat, aktiviraj se na Mreži, piši i budi sam svoj guru, ekspert za pisanje na Internetu.

Uspeh neće izostati. Sasvim sigurno!

Ako ti se sviđa, podeli...