Kako da sebi budete nepristrasni kritičar?

 

Pretpostavimo da ste upravo stavili poslednju tačku na svoje delo. Pretpostavimo i da ste dosad tekst pročitali nekoliko puta. Da ste ispravili greške na koje ste naišli. Sada je vreme da se vratite na početak – i sve pročitate još jednom!

Pisac – ptica

Jeste li ikada posmatrali pticu koja neumorno prebira po zemlji tražeći mrvice? Jeste li primetili kako je ona usredsređena i nepokolebljiva u svom naumu? Ugledajte se na nju. Budite ptica koja kopa po napisanom i traga za greškama i za nedoslednostima.

Opsesivno iščitavanje sopstvenog teksta i ispravke vitalan su deo procesa pisanja. Čak i najiskusniji pisci greše. Nemoguće je prilikom pisanja izbeći sve nesmotrenosti. Uvek postoji rečenica koja se može napisati bolje, inteligentnije ili duhovitije. Uvek postoji reč ili sintagma koja se može zameniti snažnijom, efektnijom ili direktnijom. Uvek mogu da se potkradu protivrečnosti.

Pažljivo iščitavanje onoga što ste napisali od izuzetne je važnosti. Kada mislite da ste ispravili sve što se moglo ispraviti, kada ste ubeđeni da nema nedoslednosti i viškova, da u tekstu nema delova koji su besmisleni, protivrečni ili se jednostavno ne uklapaju, vreme je da ostavite tekst. Da ga pustite da „odleži“ nekoliko dana, nekoliko sedmica ili nekoliko meseci. Da ga pohranite u ladicu i zaboravite na njega.

Budite direktni i otvoreni sa sobom

Po isteku ovog vremena, možete se ponovo vratiti svom tekstu. Međutim, ovoga puta bi valjalo da ga pročitate, ne iz ugla autora, već iz ugla nepristrasnog kritičara. Došao je trenutak da budete detaljni i da sa potpunom pažnjom objektivnog čitaoca proučite sopstveno delo.

Posmatrajte tekst kao da ga je napisao neko drugi. Budi sebi najoštriji kritičar, ali i najbolji prijatelj. Budite dobronamerni kritičar, pa ipak, budite nepopustljivi i zahtevni. Postavljate sebi pitanja. Jesu li dijalozi uverljivi? Da li su likovi životni? Jesu li stvarni ili su samo papirne lutke? Da li se ponašaju u skladu sa sopstvenim karakterom? Kakav je stil pisanja?

Razgovarajte sa samim sobom i pokušajte da budete direktni i otvoreni. Žalite se na tačno određene stvari, a potom pronađite rešenja za njih.

Potraga za slabim tačkama

Ako primetite da vam opisi idu od ruke, a da su vam dijalozi manje uverljivi, poradite na tome. I obrnuto. Čitajte pisce koji su majstori dijaloga ili pisce kojima nema premca u opisivanju. Radite na sebi i na svom umeću pisanja. Kritičkim čitanjem teksta otkrivajte sopstvene slabe tačke, a zatim ih ispravljajte.

Radionice pisanja i Autorski studio

Upišite neku od radionica kreativnog pisanja. Radionice obiluju savetima i interakcijom sa profesionalcima. Nesumnjivo je da će biti od neizmerne koristi na razvojnom putu vas kao autora.
Ukoliko već imate nešto napisano, ukoliko ste tekst već iščitali sopstvenim kritičkim okom i želite da ga objavite, javite se Autorskom studiju.
U Autorskom studiju će vaše delo pažljivo pročitati novi nepristrasni čitaoci, ovoga puta profesionalni pisci i urednici.
Budite hrabri i učinite sve kako biste pisali najbolje što umete!

Aleksandra Filipović

Aleksandra Filipović

Piše prozu. Radovi su joj objavljivani u antologijama, književnim časopisima i na internetu.
Posetite njen sajt: https://aleksandrafilipovic.com/
Aleksandra Filipović

Latest posts by Aleksandra Filipović (see all)

www.scriptsell.netwww.freepiratemovie.comBest Premium Wordpress Theme/Best Premium Wordpress Theme/
Scroll Up