Kako da napišeš dobru priču?

 

Sigurno ste se bar jednom zapitali šta to priču čini istinski dobrom? Zašto vas neka priča potpuno obuzme, a druga pak zamori do krajnjih granica izdržljivosti?

Pokaži, ne kaži!

Jedno od prvih pravila dobrog pisanja glasi – pokaži, a ne kaži.
Nemoj nam jednostavno saopštiti da je tvoj junak ljut. Pokaži nam njegovu krv što se pod neonskim svetlima kupatila presijava na komadima ogledala koje je upravo razbio sopstvenom pesnicom.

Skribomanija

Manje je više. U pisanju uvek bilo i biće. Zato pokušaj da sa što manje efektnih i mudro odabranih reči jasno izraziš svoju misao.

Tetovaža

Jedan od načina da izbegneš slatku zamku skribomanije je da misliš o pisanju kao o tetoviranju. Reči oštrom iglom tetoviraš na veoma ograničenom komadu sopstvene kože.
Razmisli o svakoj reči i proceni da li vredi bola. Ako ne, izbaci je.

Poenta

Veoma je bitno ono što pričom želiš da saopštiš. Poentu iskaži kroz likove, njihove međusobne odnose i ponašanje, dopuni je mudrom postavkom, dijalozima… Nemoj je potpuno eksplicitno obznaniti.

Kako, a ne šta

Od onoga što je napisano, još značajnije je kako je napisano.
Stil, ritam, forma, uverljivi likovi, motivacija junaka, jedna ista stvar promatrana na svež način iz tvog jedinstvenog ugla i uma, sve su to izuzetno važni činioci dobre priče.

Zanat

Nemoj misliti da se pisanje ne može naučiti. Može. Tehnike koje se uče u radionicama kreativnog pisanja umnogome mogu unaprediti tvoje pisanje, učiniti ga životnijim i zanimljivijim.
Naučičeš mnogo korisnih stvari o postavci priče, tački gledišta, karakterima, efikasnom dijalogu, zapletu… Saznačeš nešto i o izdavaštvu i izdavačima.
Naoružaćeš se znanjem i veštinama neophodnim za izazovne bitke rečima.

Upiši radionicu Pisanje u prozi i nauči kako da napišeš dobru priču.

Aleksandra Filipović

Aleksandra Filipović

Piše prozu. Radovi su joj objavljivani u antologijama, književnim časopisima i na internetu.
Posetite njen sajt: https://aleksandrafilipovic.com/
Aleksandra Filipović

Latest posts by Aleksandra Filipović (see all)

www.scriptsell.netwww.freepiratemovie.comBest Premium Wordpress Theme/Best Premium Wordpress Theme/
Scroll Up