fbpx

5 motiva da pišeš

Papir trpi sve, to je definitivno tako. Monteskje je jednom rekao, parafraziram, “Da je dobro kod gluposti to što ona obično umre sa svojim vlasnikom. Nevolja je nastala kada su izumljene knjige…”. Ok. Možda se malo zaneo, ogrubeo ili pobenavio pod starost…Što god. Ali ima tu negde zrno istine…Možda…

Elem. Mnogi od nas vole da svoje misli, ideje, svet oko sebe, stave na papir. I da podele sa drugima. Neko da bi postao slavan pisac i živeo od svog pera, drugi iz dosade i zabave, treći su ljuti na raznorazne nepravde koje im drugi dvonošci i ova planeta priređuju svakog dana…Motivi su razni a paralelni svetovi teku svuda oko nas.

Pa ipak, i u tom haosu ima nekog sistema. Kad malo bolje izbistriš ovo ludilo, lako možeš da uočiš nekoliko najvažnijih motiva zašto ljudi uopšte skribomanišu toliko da ni svo drvo Amazona neće biti dovoljno za `artiju za ovu maniju. Ja sam ih smislio 5. Motiva. Ako se nađeš u tih pet, zreo si da svoje ludilo pisanja pretvoriš u potrebu višeg reda. I da postaneš pisac. Makar na svom blogu. Ni to nije loše. Dok god ti je to terapija, uzmi olovku i hartiju. I piši, vrh, brate, strava.

Dakle, piši da…

1.Izraziš sebe

Podeli ono najbolje od tebe sa onima oko tebe. Iseckaj svoje i tuđe razgovore na ono što je važno; izrazi svoja skrivena osećanja i opažanja sebe i sveta oko tebe na način koji je zanimljiviji od pukog blebetanja. Prikaži nam tvoju viziju sveta. Jedinstvenu. Ludu. Podari nam nešto od toga. Bićemo ti zahvalni, ako ne prosvetljeni, bar ćemo imati po čemu da pljujemo. Malo li je?

2. Da se zabaviš

Pisanje je izazov, ponekad prava avantura koja ti pumpa adrenalin u glavu. Ume da te obuzme, omađija, tako da danima (neki i celog života) ne znaš ko si…Piši da bi obojio život, dodao uzbuđenja, otkrio značenja i smisao svom životu.

3. Da praviš sebi društvo

Kada pišeš nikada nisi suštinski usamljen. Fizički možda jesi, ali mentalno ne. Zato što je pisanje razgovor, dijalog sa samim sobom, tvojim budućim čitaocima, sa knjigama koje su ti bile inspiracija.    Možeš da kreiraš i brojne likove i tako sebi napraviš društo, kad god i gde god poželiš. Samo upotrebi maštu i – svet je tvoj.

4. Živiš drugim životima

U stvarnom životu postoje ograničenja. Brojna. Što tvoja, programirana i naučena, što od onih drugih iz istog zoološkog vrta što se zove – realni svet. Kada pišeš, možeš da budeš – bilo ko. Možeš da probaš tuđe živote, postaneš neka sasvim druga ličnost, može da se teleportuješ u bilo koje vreme, epohu, planetu, gde god ti duša ište. I to je nešto, valjda?

5. Dotakneš druge ljude

Ponudi dar svog pisanja drugima oko tebe. Nemoj da si sebičan, iako je to prvo pravilo koje si naučio u životu. Ne traći ga na te gluposti, imaš ga samo jednog. Barem ovakvog. Piši tako da pokreneš druge ljude…da se smeju, plaču, zamisle, urade nešto što nikada ne bi uradili. Neka celu noć čitaju tvoje pisanije i pričaju ga drugima. Napravi neke likove da im budu društvo kao što su bili tebi. Učini da, jednostavno, i njihov život bude mnogo radosniji i lepši.

 

Što je od tebe…dosta je. Zar ne?

 

Usavrši svoje pisanje, sada!

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanje, copywrting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Ako si početnik u pisanju, nauči osnovne tehnike zanata pisanja, osnove dramaturgije izgradnje likova, postavke, tehnike pričanja priče.

Želiš da postaneš profesionalni pisac i da živiš od pisanja? Imaš svoj blog i voliš da pišeš?  Nauči sve o copywriting-u, pisanju za  Blog i Interent, freelancer poslu, i pisanju za biznis. Radionice pisanja će ti u tome pomoći!

I sve to za manje od 1€ dnevno! Sve je u komunikaciji, zar ne?

SAZNAJ VIŠE

 

Ako ti se sviđa, podeli...

Komentari

Scroll Up