10 afirmacija za uspešne pisce

 

“Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem”.

Emil Kue

Ova čuvena rečenica, francuskog psihologa Emila Kue-a, postala je temelj za mnoge moderne gurue Novog Doba, a povezana je sa praktikovanjem pozitivnih afirmacija zarad uspeha i boljeg života.

Iako nisam ljubitelj ovih New Age filozofija, pozitivne afirmacije predstavljaju dobar model za razmišljanje, naročito za sve one koji se bave pisanjem. Zašto?

Kreativni pisci žive i rade u sredini koja je često neprijateljska, ili u najboljem slučaju ravnodušna u priličnoj meri, prema ljudima koji pišu, i uopšte kreativno žive i stvaraju. U takvom okruženju, malo pozitivnog unutrašnjeg razgovora, može biti dragocen alat za opstanak, ublažavanje sumnji i nesigurnosti, kao i efikasna zaštita od straha od neuspeha.

[Tweet “Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem”]

Šta je to afirmacija?

Afirmacija je neka pozitivna fraza (napisana u prvom licu, u sadašnjem vremenu), koja postavlja cilj, ili neku istinu, koju želiš da utisneš u svoj um. Na primer, ako želiš da živiš u sadašnjosti, svesno, a ne da se vrtiš između prošlosti i budućnosti, možeš da koristiš afirmaciju koja glasi “Budi ovde, sada”.

Ideja je da pročišćenjem svojih misli, ponavljanjem ove fraze naglas, možeš da kreiraš ovo uverenje u svom svesnom delu uma. Pisac može da koristi neku afirmaciju, kao na primer “Ja sam kreativan i talentovan”, ili “šaljem ovaj rukopis sve dok ne bude objavljen”, i na taj način može da učvrsti svoju volju i podnese mnogo veće napore, a da izbegne često padanje u depresiju i malodušnost, što može značajno da uspori, ili onemogući njegovo pisanje.

Neki pisci umesto svojih afirmacije često koriste kratke citate, ili izjave drugih pisaca, dok drugi prave posebne lične mantre tipa “klišeima nema mesta u mom pisanju”, i sl.

 

Kako pisac može da koristi afirmacije?

1. Neka budu kratke i jednostavne. Koncentriši se na jednu, ili dve fraze, sve dok ne osetiš da su postale deo tvoje psihe. Onda kreni dalje sa drugim afirmacijama.

2. Koristi sadašnje vreme. Umesto “najkasnije do sledeće godine biću popularniji od Ernesta Hemingveja”, fokusiraj se na sadašnjost. “Imam poseban dar za reči”, ili “napredujem kao pisac svaki dan”.

3. Nemoj da lažeš. Tvoja podsvest vrlo lako prepoznaje ogoljene laži. Ako nisi na Laguninoj top listi bestselera, afirmacije kao što su “ja sam najprodavaniji srpski autor”, neće funkcionisati. Bolje pokušaj sa nečim kao što je “moj cilj je da napišem dobar roman”.

4. Vežbaj svoje afirmacije redovno. To bi trebalo da bude prva stvar ujutro kad se probudiš, i obavezan ritual pred spavanje. Neki vole da mantraju dok se posmatraju u ogledalu; drugi vole da se povuku u osamu i umire svoj um; dok opet treći praktikuju afirmacije kao deo svakodnevne rutine, dok šetaju ili se voze prevozom.

5. Ako vežbaš jogu, ili meditiraš, to je idealan trenutak za praktikovanje afirmacija.

6. Zapiši svoje afirmacije. Možeš da ih kačiš stikerima za kompjuter, ogledalo u kupatilu, ili ih nosi svuda sa sobom. Sam čin zapisivanja i čitanja onoga što piše, pomoći će da se afirmacije učvrste u tvom umu.

7. Ovo nemoj da shvatiš kao neku tajanstvenu mantru, već kao savete za pozitivno življenje. Odaberi pozitivne reči kada razmišlaš o svakodnevnim stvarima.

 

Pozitivne afirmacije samo za pisce

1. Ja sam pisac. Pisanje je moja umetnost.

2. Moje pisanje postaje sve bolje kad dobijam konstruktivne kritike od drugih i od samog sebe.

3. Nesviđanje je normalan proces svakog rada.

4. Ja sam kreativan. Reči mi teku glatko i lepo.

5. Pišem svaki dan sa poverenjem i entuzijazmom.

6. Mogu da vizuelizujem uspeh i imam strpljenja i talenta da ga postignem.

7. Mogu da stvorim blistave slike i da ih stavim na papir.

8. Mogu da budem uspešan pisac i roditelj.

9. Odgovoran sam za sopstvenu sudbinu.

10. Nisam u milosti svojih muza. U svakom trenutku mogu da nađem insipiraciju.

Šta je ovde najvažnije?

Kada veruješ da što god ti se događa jeste u službi tvog razvoja i uspeha, ništa ne može da te sruši, i uopšte ne moraš da živiš u nekakvom hramu kako bi koristio pozitivne afirmacije.

Stvaranje pozitivnog načina mišljenja, ne samo što će ti pomoći da postigneš svoje ciljeve kao pisac, već je to moćna strategija u svim oblastima života. Zašto da ne koristiš sve ove alate kad su ti već na raspolaganju? Tvoje pisanje će ti biti zahvalno.

Uostalom, uvek možeš da probaš. Ne košta ništa.

 

Ako ti se sviđa, podeli...